TREES
dojrzewanie: pierwsza połowa sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: żółta, silnie omszona, w ok 85% pokryta czerwonym, marmurkowym rumieńcem
miąższ: jasnożółty, słodko-kwaśny, soczysty
dojrzewanie: koniec sierpnia (średnio późna pora dojrzewania)
skórka: ciemno-żółta z ceglastoczerwonym rumieńcem (pokrywający do 50%)
miąższ: żółto-kremowy, dobrze odchodzi od pestki
dojrzewanie: druga dekada sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: złocistożółta z silnym jaskrawoczerwonym rumieńcem na prawie całej powierzchni owocu
miąższ: żółtopomarańczowy, smaczny
dojrzewanie: koniec lipca (odmiana wczesna)
skórka: jasnopomarańczowa z jaskrawoczerwonym rumieńcem, silnie omszona
miąższ: jaskrawożółty, bardzo smaczny; dobrze odchodzi od pestki
dojrzewanie: druga połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: zielono pomarańczowa z rumieńcem (pokrywający 30-80%) i silnie omszona
miąższ: jasno-żółto-pomarańczowy, dobrze odchodzi od pestki
dojrzewanie: druga połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: kremowa, pokryta w 2/3 czerwonym rumieńcem
miąższ: kremowobiały, miękki, soczysty, aromatyczny, wyjątkowo słodki, smaczny
dojrzewanie: pierwsza dekada września (odmiana późna)
skórka: żółta pokryta w 70-90% ceglastoczerwonym rumieńcem
miąższ: jasnopomarańczowy, mięsisty, zwięzły, bardzo soczysty, dobrze odchodzi od pestki
dojrzewanie: druga dekada czerwca (odmiana wczesna)
skórka: ciemnoczerwona, lśniąca, prawie czarna
miąższ: soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: żółta z czerwonobrązowym rumieńcem (w pełni dojrzałości pokrywa cały owoc)
miąższ: żółty, bardzo smaczny, lekko aromatyczny
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: lśniąca, ciemnoczerwona
miąższ: ciemnoczerwony, chrząstkowaty, winno-słodki, soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: karminowoczerwona
miąższ: aromatyczny, owoce nie pękają
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: pomarańczowoczerwona z połyskiem
miąższ: soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana późna)
skórka: czerwona
miąższ: jasnoczerwony, bardzo soczysty, smaczny
dojrzewanie: początek czerwca (odmiana wczesna)
skórka: czerwona, lśniąca
miąższ: smaczny, lekko kwaskowaty
dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: ciemna, czerwona
miąższ: bardzo słodki, smaczny, soczysty
dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: lśniąca, wiśniowo brązowa
miąższ: jest czerwony, chrząstkowaty i twardy
dojrzewanie: druga dekada lipca (odmiana późna)
skórka: jaskrawoczerwona
miąższ: soczysty, słodko-winny, bardzo smaczny
dojrzewanie: druga połowa czerwca (średnia pora dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona, błyszcząca
miąższ: twardy, ciemnoczerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny
dojrzewanie: początek lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: czerwona, błyszcząca
miąższ: czerwony, zwarty; bardzo soczysty, smaczny
dojrzewanie: druga połowa czerwca (odmiana wczesna)
skórka: jasna (żółta) z karminowym rumieńcem
miąższ: koloru jasnożółtego, niezwykle soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: początek września (odmiana jesienna)
skórka: dość cienka, delikatna i gładka, z drobnymi przetchlinkami i cętkami
miąższ: wyjątkowo smaczny, delikatny, kremowy i bardzo soczysty
dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana letnia)
skórka: zielonkawożółta z rumieńcem brązowoczerwonym
miąższ: soczysty, aromatyczny, winno-słodki
dojrzewanie: przełom września i października (odmiana jesienna)
skórka: ciemno-żółto-zielona, ordzawiona
miąższ: bardzo smaczny soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny
dojrzewanie: pierwsza połowa października (odmiana jesienna))
skórka: zielonożółta z bardzo słabym pomarańczowym rumieńcem
miąższ: nadzwyczaj soczysty
dojrzewanie: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: matowa, zielonkawa, brązowozłotawo ordzawiona
miąższ: smaczny bardzo słodki i soczysty
dojrzewanie: koniec września / początek października (odmiana jesienna)
skórka: delikatna, gładka, lekko błyszcząca, zielonkawo-żółta; owoce ordzawione punktowo, przy szypułce
miąższ: słodki, smaczny
dojrzewanie: I dekada września (odmiana jesienna)
skórka: ciemnoczerwona, cienka
miąższ: kremowobiały, soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana letnia)
skórka: pokryta prawie w całości ciemnym, czerwonobrązowym rumieńcem
miąższ: soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: początek września (odmiana jesienna)
skórka: dość cienka, delikatna i gładka, z drobnymi przetchlinkami i cętkami
miąższ: słodko-kwaśny
dojrzewanie: koniec sierpnia (odmiana jesienna)
skórka: zielonkawożółta do jasnobrązowej, częściowo ordzawiona
miąższ: smaczny, kruchy i soczysty
dojrzewanie: koniec sierpnia, początek września (odmiana jesienna)
skórka: rdzawobrązowa
miąższ: biały, smaczny, kruchy, i soczysty
dojrzałość zbiorcza: początek września (odmiana wczesnojesienna)
skórka: jasnozielona, później zielonożółta, błyszcząca
miąższ: kruchy, ścisły o kremowej barwie, aromatyczny, soczysty, lekko kwaskowy
dojrzałość zbiorcza: początek października (odmiana późnozimowa)
skórka: mocna, z nalotem woskowym, zielonkawa pokryta prawie w całości karminowym rumieńcem
miąższ: biały miąższ, bardzo smaczny i aromatyczny
dojrzałość zbiorcza: I połowa września (odmiana jesienna)
skórka: rumieniec karminowy na 3/4 powierzchni
miąższ: delikatny, bardzo soczysty, o smaku i aromacie określanym jako wyjątkowo przyjemny
dojrzałość zbiorcza: koniec września/początek października
skórka: złocistożółta z paskowatym, marmurkowym czerwonawym rumieńcem
miąższ: kruchy, soczysty, słodki, smaczny
dojrzałość zbiorcza: koniec lipca / początek sierpnia (odmiana letnia)
skórka: błyszcząca z jasnoniebieskim nalotem oraz z rozmytym jasnoczerwonym
rumieńcem
miąższ: biały, kremowy i wyróżnia się aromatycznym, nieco kwaskowatym smakiem
dojrzałość zbiorcza: połowa października (odmiana późnozimowa)
skórka: zielonkawo-żółta, niekiedy ze słabym rumieńcem, często błyszcząca
miąższ: aromatyczny bardzo smaczny
dojrzałość zbiorcza: I połowa października (odmiana zimowa)
skórka: gładka, błyszcząca, prawie w całości pokryta jasno-czerwonym rumieńcem
miąższ: jasnokremowy, soczysty, zwarty, chrupiący
dojrzałość zbiorcza: I połowa października (odmiana zimowa)
skórka: zielonkawożółta z rumieńcem na 1/3 powierzchni
miąższ: kremowy, soczysty, aromatyczny, słodko-kwaśny, smaczny
dojrzałość zbiorcza: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: z miedziano-pomarańczowym rumieńcem
miąższ: soczysty, aromatyczny, z posmakiem gruszkowym
dojrzałość zbiorcza: połowa września (odmiana jesienna)
skórka: zielona, z rumieńcem i piegami, pokryta woskiem, błyszcząca i mocna
miąższ: bardzo wyrazisty, zwarty, soczysty i słodki
dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia (odmiana jesienna)
skórka: zielonkawa z żółtym odcieniem, czasami z pomarańczowym rumieńcem
miąższ: kremowy, gruboziarnisty, soczysty, bardzo chrupiący, aromatyczny i smaczny
dojrzałość zbiorcza: połowa września (odmiana jesienna)
skórka: gładka, błyszcząca, zielonożółta z silnym ciemnokarminowym
rumieńcem często na całości
miąższ: soczysty, kruchy, bardzo smaczny
dojrzałość zbiorcza: koniec września (odmiana jesienna)
skórka: pokryta prawie w całości brunatnokarminowym rumieńcem
miąższ: wyśmienity – kruchy, delikatny, soczysty, ma malinowy posmak
dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana letnia)
skórka: jasnozielona, pokryta białym nalotem
miąższ: soczysty, delikatny, kwaskowaty, delikatny, aromatyczny
dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: zielonożółta pokryta w znacznej części paskowanym czerwonym rumieńcem
miąższ: jasnokremowy, soczysty, zwarty, kruchy
dojrzałość zbiorcza: pierwsza połowa października (odmiana jesienna)
skórka: pokryta prawie w całości brunatnokarminowym rumieńcem
miąższ: wyśmienity – kruchy, delikatny, soczysty, ma malinowy posmak
dojrzałość zbiorcza: połowa października (odmiana zimowa))
skórka: gruba i chropowata, szaro-rdzawa, niekiedy z rumieńcem od słonecznej strony
miąższ: kruchy, zielonkawo-kremowy; owoce dość kwaśne, mocno soczyste
dojrzałość zbiorcza: pocz. października (odmiana wczesnozimowa)
skórka: zielonkawożółta, pokryta karminowoczerownym rumieńcem
miąższ: soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, bardzo smaczny, owoce nie opadają
dojrzałość zbiorcza: przełom września/października (odmiana zimowa)
skórka: cienka, lśniąca, zielono-żółta
miąższ: biało-żółty, zwięzły, średnio soczysty, bardzo smaczny; owoce dość kwaśne, soczyste
dojrzewanie: pierwsza dekada sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: cienka, żółta z purpurowofioletowym rumieńcem
miąższ: bardzo soczysty, aromatyczny
dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana wczesna)
skórka: żółtopomarańczowa z niewielkim czerwonym rumieńcem
miąższ: aromatyczny, zwięzły, smaczny
dojrzewanie: koniec lipca (odmiana wczesna)
skórka: pomarańczowa z jaskrawo-czerwonym rozmytym rumieńcem
miąższ: soczysty, delikatny, słodki
dojrzewanie: połowa sierpnia (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: pomarańczowa z czerwonym rumieńcem
miąższ: pomarańczowy, smaczny, dobrze odchodzi od pestki
dojrzewanie: druga połowa sierpnia (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnopomarańczowa z ciemnoczerwonym rumieńcem
miąższ: słodki, aromatyczny, smaczny
dojrzewanie: druga połowa września, początek października
owoce: ogromne, kuliste, słodkie w smaku, owoce bardzo łatwo oddzielają się
od skorupy
dojrzewanie: pierwsza połowa września
skórka: bez omszenia, jasno-pomarańczowa, pokryta w 2/3 czerwonym
rumieńcem
miąższ: słodko-kwaśny
dojrzewanie: druga połowa września
skórka: żółto-zielonkawa, pokryta prawie w całości karminowo-fioletowym rumieńcem
miąższ: ółty, średnio zwięzły, bardzo smaczny
dojrzewanie: koniec drugiej dekady sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: zielonkawożółta z czerwonofioletowym rumieńcem na całości owocu
miąższ: żółty, smaczny
dojrzewanie: połowa października
owoce: duże, jabłkowo kształtne
skórka: złotożółta
miąższ: żółtawy, kwaskowato-słodki, aromatyczny
dojrzewanie: początek października
owoce: duże, gruszkowo kształtne
skórka: cytrynowożółta
miąższ: żółtawy, aromatyczny, soczysty, cierpki
dojrzewanie: początek października (odmiana późna)
skórka: początkowo żółta, później pokryta prawie w całości różowobordowym rumieńcem
miąższ: żółty, słodko-kwaśny, soczysty i aromatyczny
dojrzewanie: początek sierpnia (odmiana wczesna)
skórka: różowożółta, pokryta nieregularnym, ciemno-czerwonym rumieńcem i
jasnofioletowym nalotem
miąższ: żółty, zwarty, soczysty
dojrzewanie: druga dekada września
skórka: o bardzo atrakcyjnym ciemnoniebieskim zabarwieniu, pokryta obfitym, jasnym
nalotem
miąższ: bardzo soczysty, smaczny
dojrzewanie: początek sierpnia
skórka: w pełni dojrzałości fioletowoniebieska,często pokryta niebieskim nalotem
miąższ: żółty, soczysty, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa lipca
skórka: fioletowoniebieska z gęstym niebieskim nalotem
miąższ: żółtawy, smaczny
dojrzewanie: od końca września do końca października (odmiana późna)
skórka: bordowa, bordowofioletowa
miąższ: zwarty, żółtozielony
dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia / początek września (średnia pora dojrzewania) skórka: różowożółta, w pełni dojrzałości pokryta prawie w całości czerwonofioletowym rumieńcem; na skórce intensywny niebieskofioletowy nalot miąższ: złotożółty
dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: żółta
miąższ: złotożółty, soczysty, miękki i aromatyczny
dojrzewanie: połowa września (odmiana późna)
skórka: ciemnogranatowa, z niebieskofioletowym nalotem
miąższ: soczysty, smaczny
dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: granatowa
miąższ: żółtozielony bardzo smaczny
dojrzewanie: od połowy września do końca października (odmiana późna)
skórka: brązowofioletowa
miąższ: złotożółty, jędrny, ścisły, soczysty
dojrzewanie: połowa sierpnia (średnia pora dojrzewania)
skórka: ciemnogranatowa, z niebieskim nalotem
miąższ: złotożółty, jędrny, ścisły, soczysty
dojrzewanie: pierwsza dekada lipca (odm. o średniej porze dojrzewania)
skórka: czerwona
miąższ: czerwony słodko-kwaśny
dojrzewanie: koniec lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodko-kwaśny, smaczny
dojrzewanie: początek drugiej dekady lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnowiśniowa, silnie błyszcząca
miąższ: zwarty, soczysty; owoce smaczne
dojrzewanie: koniec lipca / początek sierpnia
skórka: lśniąca, ciemno-wiśniowo-brązowa
miąższ: soczysty, delikatnie kwaśny, smaczny
dojrzewanie: I dekada lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: w pełni dojrzałości ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, słodko-kwaśny
dojrzewanie: połowa lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: ciemnoczerwona do ciemno-brązowej
miąższ: ciemnoczerwony, mięsisty, soczysty
dojrzewanie: początek lipca (odmiana o wczesnej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, kwaskowatosłodki, smaczny
dojrzewanie: druga połowa lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: wiśniowo czerwona
miąższ: mięsisty, słodki, kwaskowy, smaczny
dojrzewanie: początek lipca (odmiana o średniej porze dojrzewania)
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: soczysty, kwaskowatosłodki
dojrzewanie: połowa lipca
skórka: czerwona
miąższ: słodko-kwaśny
dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
skórka: żółto-pomarańczowa
miąższ: soczysty; smaczny drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach
dojrzałość zbiorcza: koniec września, początek października
skórka: zielono-żółta
miąższ: bardzo soczysty, smaczny, aromatyczny
drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach
dojrzałość zbiorcza: koniec lipca
skórka: żółta z czerwonym rumieńcem
miąższ: soczysty
drzewko nie wymaga cięcia, doskonale nadaje się do uprawy w pojemnikach
dojrzałość zbiorcza: koniec września
skórka: pokryta zielono-żółtym rumieńcem na 3/4 powierzchni owocu
miąższ: bardzo soczysty, smaczny, aromatyczny
dojrzewanie: sierpień
skórka: bordowa
miąższ: jędrny, słodki
dojrzałość zbiorcza: połowa października
skórka: ciemno-czerwona lśniąca
miąższ: słodki, soczysty, słodki
dojrzałość zbiorcza: przełom wrzesień/październik
skórka: czerwona
miąższ: czerwony soczysty, aromatyczny;
roślina wyśmienicie rośnie w doniczkach bez konieczności przesadzania
dojrzałość zbiorcza: połowa sierpnia
skórka: fioletowa
miąższ: żółty, soczysty
BUSHES
dojrzewanie: połowa września
orzechy: średnio duże, jajowate, zmiennego kształtu
skorupa: czerwonobrunatna, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, migdałowy w smaku
dojrzewanie: początek września
skorupa: czerwonobrunatna, cienka, jasna
miąższ: delikatny, smaczny, soczysty
dojrzewanie: połowa września
skorupa: ciemnobrunatna dość krucha o średniej grubości
miąższ: duży, słodki, migdałowy, bardzo smaczny
dojrzewanie: połowa sierpnia
skórka: ciemna, czarna
miąższ: soczysty; smaczny drzewko nie wymaga cięcia, cierpki z lekko słodkawą nutą; duża zawartość witamin i minerałów
owocowanie: połowa lipca
skórka: żółta
miąższ: bardzo smaczny ,słodki, soczysty
owocowanie: początek lipca (odmiana wczesna)
skórka: czerwona, lekko owłosiona, z bardzo wyraźnymi żyłkami
miąższ: soczysty deserowy
owocowanie: połowa lipca
skórka: zielonkawo-żółta
miąższ: słodko-kwaśny, bardzo smaczny
owocowanie: początek lipca
skórka: czerwona, gładka, błyszcząca
miąższ: smaczny
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: czerwona, gruba, gładka
miąższ: kwaskowate, aromatyczne, smaczne
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat
owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona
przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: błyszcząca
miąższ: lekko kwaskowaty
owocowanie: koniec lipca
skórka: gładka, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, kwaskowaty; owoce pachną
owocowanie: początek lipca
skórka: w pełni dojrzałości prawie czarna
miąższ: zielonkawy, słodko-kwaśny
owoce 3x większe od porzeczki
dojrzewanie: od połowy czerwca
skórka: ciemnofioletowa
miąższ: bardzo słodki
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat
owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona
przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty
owocowanie: połowa lipca
skórka: czarna, błyszcząca, mocna
miąższ: słodko-winny, smaczny
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: błyszcząca
miąższ: lekko kwaskowaty
owocowanie: maj/czerwiec (odmiana średnio-wczesna)
skórka: granatowa
miąższ: bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty
owocowanie: koniec maja (odmiana wczesna)
skórka: granatowa
miąższ: bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny i bardzo soczysty
owocowanie: wrzesień/październik
skórka: czerwona, średniej wielkości, kształt gruszkowaty
miąższ: zwarty, skórka błyszcząca; całkowita mrozoodporność
owocowanie: październik
skórka: czerwona owoce duże, czerwone, kuliste, dobre w przechowywaniu; zastosowanie: mrożenie, konfitury, suszenie
miąższ: mięsisty
owocowanie: od końca VII do początku X odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodki, soczysty
owocowanie: 1. VII 2. VIII odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: czerwona z połyskiem
miąższ: bardzo soczysty
owocowanie: 1. przełom VI/VII 2. połowa VIII; odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: ciemnoczerwona
miąższ: słodki, soczysty, zwarty
owocowanie: od połowy VIII do połowy X; odmiana powtarzająca owocowanie
skórka: żółta
miąższ: bardzo smaczny, słodki, aromatyczny
owocowanie: druga połowa sierpnia
skórka: biała
miąższ: słodki, miękki
owocowanie: początek sierpnia; owoce wydłużone
skórka: w pełni dojrzałości czarna
miąższ: słodki, miękki
owocowanie: II dekada sierpnia
skórka: czarna
miąższ: bardzo smaczny, soczysty, jędrny z połyskiem
dojrzewanie: od września do października
skórka: gładka, matowa, jasnożółta, aromatyczna
miąższ: kwaskowaty
HIGH - STEM
dojrzewanie: połowa sierpnia
skórka: ciemna, czarna
miąższ: cierpki z lekko słodkawą nutą, duża zawartość witamin i minerałów
owocowanie: początek lipca
skórka: w pełni dojrzałości prawie czarna
miąższ: zielonkawy, słodko-kwaśny
owoce 3x większe od porzeczki
owocowanie: przełom lipiec/sierpień
skórka: żółtozielona
miąższ: jasny, słodkawy, smaczny, zawierają dużą ilość witaminy C
owocowanie: połowa lipca
skórka: zielonkawo-żółta
miąższ: słodko-kwaśny, bardzo smaczny
owocowanie: początek lipca
skórka: czerwona, gładka, błyszcząca
miąższ: smaczny
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: czerwona, gruba, gładka
miąższ: kwaskowate, aromatyczne, smaczne
owocowanie: druga połowa lipca
skórka: biała
miąższ: smaczny, unikalny, ciekawy aromat
owocowanie: pierwsza połowa lipca
skórka: cienka, biała
miąższ: bardzo smaczny, aromatyczny, słodki
owocowanie: połowa lipca
skórka: wiśniowo-czerwona, cienka, mało wytrzymała, o żyłkach słabo widocznych, nasiona
przeświecają przez skórkę
miąższ: dość kwaśny, zwarty
owocowanie: pierwsza połowa lipca (odmiana średniowczesna)
skórka: czerwona
miąższ: słodki
owocowanie: koniec lipca (odm. późna)
skórka: czerwona
miąższ: lekko kwaśny
owocowanie: połowa lipca
skórka: czarna, błyszcząca, mocna
miąższ: słodko-winny, smaczny
owocowanie: koniec lipca
skórka: gładka, dość gruba
miąższ: soczysty, słodki, kwaskowaty; owoce pachną